Субота, 04.05.2024, 20:44 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS

амбулаторія ГАСТРОЕНТЕРОЛОГІЯ

Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

панкреатит
«Панкреатит» - красиве ім’я страждання
«Как ангел небесный прекрасна, как демон коварна и зла!» - так словами Лєрмонтова розпочинає свої лекції про підшлункову залозу доктор медичних наук Г.А.Анохіна. Дійсно, цей орган, що щільно прилягає до печінки, вплітається поміж шлунком, кишечником та судинами, за формою нагадує небесне створіння, а за своєю примхливістю, фатальністю функціональних порушень – злопам’ятний, підступний привид. Красива та небезпечна, підшлункова залоза відповідальна за цілу індустрію ферментів та гормонів. Ферменти – білкові субстанції для хімічної переробки їжі, адаптації її для травлення у кишечнику – виробляються клітинами підшлункової залози і виділяються у спеціальний канал, що веде у травний тракт. Гормони підшлункової залози теж речовини білкової природи і створені для розповсюдження через кров’яні русла у тканини організму, де вони забезпечують поглинання глюкози клітинами, накопичення її «про запас» у печінці та м’язах, а також мобілізацію глюкози із «запасників» у разі потреби швидкого енергозабезпечення життєвих функцій. На відміну від печінки, що здатна відновлюватись після захворювань, травм та операцій, підшлункова залоза не пробачить нам зневажливого ставлення і відплатить панкреатитом – захворюванням, яке буде нагадувати про себе все життя. Виникає панкреатит при надмірних алкогольних нагрузках, зловживанні жирними стравами, як ускладнення при захворюваннях сусідніх органів. Поняття «надмірності» або «зловживання» для кожного різне і залежить від генетично запрограмованих функціональних можливостей підшлункової залози та супутніх захворювань людини. Механізм виникнення панкреатита можна уявити так: алкоголь сприяє нейрорефлекторному звуженню вивідних протоків підшлункової залози, а смачна закуска сигналізує вже з ротової порожнини про потребу у великій кількості ферментів. Виникає ситуація, коли ферменти переповнюють підшлункову залозу, а пройти до місця зустрічі з їжою не можуть – канали перекриті. Тоді й відбувається нещадне самознищення підшлункової залози власними ферментами. Коли захворювання провокується станами, що порушують своєчасний відтік панкреатичних соків, наприклад, запаленнями шлунка, кишечника, жовчевого міхура, посилення гідростатичного тиску в цих органах спричиняє уповільнення або і припинення протікання ферментів по панкреатичних протоках у кишечник для участі у процесах травлення. Це теж умови для саморуйнації підшлункової залози, поступового знищення працюючих клітин, що призводить не тільки до дефіциту ферментів, але й до недостачі інсуліну та глюкагону – унікальних панкреатичних гормонів. Виникає діабет. Існують також інші причини захворювання – порушення жирового обміну, зловживання ліками, вірусні хвороби, харчовий дефіцит вітамінів та білків, голодування. Біль у верхній частині живота – перша й головна скарга пацієнта при панкреатиті. Біль з’являється через 30-40 хвилин після прийому їжі, віддає у спину, ліву частину грудної клітки, що імітує серцевий напад, або ж буває «оперізуючим». Хворі, що перенесли агресію панкреатита, описують біль, як нестерпний, такий, що «перепилює навпіл» або «стягує тугим поясом». Часом біль супроводжується нудотою, блюванням, жовтяницею, здуттям чи проносом, примушує зігнутись, «скрутитись». Надзвичайно небезпечно при таких симптомах залишатись вдома або користуватись порадами родичів чи знайомих. Єдиний радник у цьому становищі – лікар! На жаль, втрачений час при панкреатиті – це втрачена тканина підшлункової залози, ускладнення, що потребують хірургічного втручання, а в майбутньому - витрати на дорогі ферментні препарати для замісного лікування і, навіть, інсулін. Запорукою впорядкованої роботи внутрішніх органів, звісно, є профілактика панкреатиту, адже повноцінне засвоєння білків, жирів та вуглеводів стає можливим завдяки невпинній праці підшлункової залози. Дотримуватись принципів раціонального харчування, культури вживання алкогольних напоїв та проявляти фізичну активність не зашкодить здоровим людям, але трапляється, що цього замало для підшлункової залози. Додам декілька практичних порад: - Не пийте горілку натще! Це «шокує» органи травлення та провокує не тільки спазм протоків підшлункової залози, але й затримує шлункову секрецію, яка повинна була б перетравити закуски. - Якщо на столі з випивкою багато жирних салатів, заволодійте блюдцем з лимоном! Він допоможе травленню і сприятиме хорошій секреції підшлункової залози. - Не поспішайте їсти, стримуйте апетит, ретельно пережовуйте їжу, не ковтайте похапцем. В ротовій порожнині за допомогою зубів та язика їжа механічно подрібнюється. Якщо ж у стравохід та шлунок потрапляють великі шматки, затримується проходження їжі до дванадцятипалої кишки, де чекають ферменти. На жаль, вони швидко руйнуються так і не прийнявши участі у травленні. Коли не оброблена панкреатичними ферментами їжа проходить далі, це «ображає» кишечник, адже його власних ресурсів для повноцінного травлення замало. Результат – газоутворення, розлади роботи кишечника, запалення. - Скоротіть споживання жирів та смаженої їжі. Олію додавайте тільки в салати. Смажити краще на салі, смальці, перетопленому маслі, якщо вже несила терпіти. Але виховати в собі негативне ставлення до смажених страв не так вже й складно. Як це зробити підкаже ваш лікар. - Надмірне газоутворення або схильність до проносів у людей зрілого віку свідчать не тільки про вживання рослинної та жирної їжі, але й про недостатню кількість панкреатичних та кишкових ферментів. Пам’ятаймо, що ферменти – це білкові сполуки, і, щоб підтримати постійне утворення цих речовин, просто необхідно вживати достатню кількість білкових продуктів. А це – м’ясо, яйця, риба, сир. Не потрібно захоплюватись вегетаріанством тоді, коли організму вже важко звикати до нових умов роботи. - Як і для всіх захворювань, несприятливим фоном для виникнення панкреатиту є фізичне та емоційне перенапруження. Дбайливе ставлення до себе та цивілізовані способи боротьби зі стресами зведуть до мінімуму і ризик захворіти на панкреатит. Якщо ж ваша спадковість обтяжена цукровим діабетом або ви страждаєте на будь-яку хворобу внутрішніх органів, маєте надлишкову вагу, пристрасть до вечірок зі смачними закусками та міцними напоями, відвідайте вашого гастроентеролога та розробіть індивідуальну програму профілактики панкреатита. Це забезпечить здоров’я та молодість вашої підшлункової залози на довгі роки.
 
Лікар гастроентеролог Вихованець Світлана Анатоліївна
Категорія: Мої статті | Додав: gastroenterologia (16.07.2011)
Переглядів: 452 | Теги: гастроентерологія, прилуки, врач гастроентеролог выхованец свет, в прилуках, панкреатит, диета, гастроентерология, Медицинские услуги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Категорії розділу

Пошук

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 16

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0